eten doe je met al je zintuigen

Eten met al je zintuigen

Eten is niet alleen een kwestie van smaak, het is een beleving waarbij alle zintuigen een rol spelen. Onze zintuigen helpen ons te bepalen wat we lekker vinden en wat niet. Ze helpen ons bij het ontdekken en genieten van de verschillende geuren, texturen en kleuren van voedsel. Maar welke zintuigen zijn er en hoe dragen ze bij aan onze eetervaring?

De vijf basis zintuigen

Smaak

Smaak is waarschijnlijk het eerste zintuig waaraan je denkt bij zintuigen en eten. We gebruiken onze smaakpapillen op onze tong om de basissmaken te proeven. De vijf basissmaken zijn zoet, zuur, zout, bitter en umami. Maar wist je dat ons reukvermogen ook een grote invloed heeft in het proeven van voedsel?

Geur

Wanneer we eten wordt geur waargenomen door onze neus, dit helpt bij het bepalen van de smaak van ons voedsel. De smaak- en geurprikkels vormen samen de smaakbeleving. Test het zelf maar eens uit: proef iets en doe het daarna terwijl je je neus dichtknijpt. Merk je het verschil? Dit verklaart ook waarom onze voeding minder smaak heeft wanneer we verkouden zijn.

Zicht

Het oog wil ook wat wanneer het gaat om eten. De kleur en presentatie van voedsel kan onze eetlust stimuleren of juist afremmen. Daarnaast geeft het uitzicht van voedsel ook veel informatie. Denk maar aan een banaan; wanneer een banaan groen is weet je dat hij niet rijp is, bij geel is hij rijp en bij bruin is hij overrijp.

Gehoor

Als je denkt aan eten denk je niet direct aan je gehoor, maar gehoor speelt wel degelijk een rol. Het geluid dat voedsel maakt wanneer we het snijden, kauwen of breken met onze handen geeft ons informatie over de versheid en textuur.

Tast

Naast het gehoor geeft onze tast ook veel informatie over de textuur van ons voedsel. Zo voelen we met onze handen of iets hard is of eerder zacht, glad of korrelig, … 

Drie andere zintuigen

Naast deze 5 meest bekende zintuigen zijn er nog 3 andere zintuigen die een rol spelen bij het eten.

Interoceptie

Dit zintuig zorgt ervoor dat we onze interne lichaamssensaties kunnen waarnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan honger, dorst en verzadiging. Wanneer je dit zintuig niet goed kan waarnemen kan dit leiden tot eetproblemen zoals overeten of vergeten te eten.

Proprioceptie

Dit zintuig zorgt ervoor dat we de positie en beweging van ons lichaam voelen en kunnen reguleren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om te weten waar onze hand is zonder ernaar te kijken. Denk hierbij aan het vasthouden van bestek of het brengen van een beker met water naar je mond. 

Vestibulair

Het vestibulaire zintuig is verantwoordelijk voor ons evenwicht en het waarnemen van de stand en beweging van het hoofd en het lichaam. Wanneer je moeite hebt met het verwerken van vestibulaire prikkels kan dit leiden tot duizeligheid, misselijkheid en coördinatieproblemen.

Onze zintuigen spelen dus een cruciale rol bij het ervaren van eten. Als de verwerking van sensorische informatie (prikkelverwerking) niet correct verloopt, kan dit ook leiden tot problemen met eten.

Ook bij dit soort eetproblematiek kun je terecht bij mij.