Waarom eten soms moeilijk is voor mensen met autisme
Autisme of autismespectrumstoornis (ASS), is een ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen in communicatie, sociale interactie en gedrag. Eetproblemen komen vaak voor bij mensen met autisme. De meest voorkomende problemen zijn een sterke voorkeur voor bepaalde soorten of merken van voeding, selectief eetgedrag, angst voor het proeven van nieuwe voedingsmiddelen, moeilijkheden met het (correct) herkennen van het hongergevoel, … Zowel bij kinderen als volwassenen met ASS kunnen zich eetproblemen voordoen.
Deze problemen hebben verschillende oorzaken, enkele mogelijke oorzaken zijn:
- Medische oorzaak
- Een andere verwerking van prikkels
- Problemen met motoriek
- Een tekort aan vaardigheden
- …
Zintuigelijke prikkels
Wanneer we eten hebben onze zintuigen veel werk. We zien eerst het eten, ruiken het, wanneer we het in de mond steken maakt het kauwen geluid, het eten heeft een bepaalde smaak, textuur, … Mensen met autisme verwerken prikkels vaak op een andere manier. Soms zijn ze overgevoelig of net onder gevoelig voor prikkels. Deze andere verwerking van prikkels kan een grote invloed hebben op het eetgedrag. Mensen met ASS kunnen hierdoor een voor- of afkeur krijgen voor bepaalde smaken, geuren en texturen van voeding.
Problemen met motoriek
Eetproblemen kunnen ook ontstaan door een afwijkende of slecht ontwikkelde mondmotoriek. Vooral bij jonge kinderen kan dit een rol spelen. Het kan nodig zijn om een arts of logopedist raad te plegen als dit het geval is.
Vaardigheden
Bij volwassenen met autisme is eten soms moeilijk door een gebrek aan vaardigheden. Een menuplanning opmaken, boodschappen doen, eten klaarmaken, de tafel dekken, opruimen. Er komt best wel wat bij kijken. Daarnaast moet je voor dit alles ook tijd vrijmaken in je planning.
Om een volledig beeld te krijgen van de situatie is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de eerdergenoemde oorzaken maar ook naar andere factoren die een rol kunnen spelen zoals stress, vermoeidheid, motivatie, …
Medische oorzaak
Soms zijn eetproblemen het gevolg van een medische oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan maag- of darmproblemen, depressie, … Bij het vermoeden van een onderliggende medische oorzaak is het steeds aangewezen om eerst medisch advies in te winnen, aarzel niet om contact op te nemen met je arts.
Waar kun je terecht voor hulp?
Afhankelijk van het eetprobleem kun je terecht voor advies bij een diëtist, psycholoog, auticoach en eventueel een arts. Soms is een multidisciplinaire aanpak ook nodig.
Heb je autisme en eetproblemen of heeft je kind met autisme eetproblemen en krijg je hier graag advies over van een diëtist? Aarzel dan niet om contact op te nemen of een afspraak in te plannen.